Stiri

Stai la curent cu ultimele noutati din piata imobiliare

Imobiliare Bacau – Piata imobiliara este in deriva

imobiliare bacau (2)

Imobiliare Bacau – Trendul pietei

Am intrat deja in al treilea an in care piata imobiliare Bacau stagneaza. O spun cu precadere cei care lucreaza in domeniu si care nu se arata deloc incantati de ceea ce va aduce acest an. Pe scurt, nu se asteapta la cresteri spectaculoase, desi in aceste momente, cei care au bani la ciorap ar fi bine sa cumpere, pentru ca preturile sunt mici.

imobiliare-bacau-2-300x168Putinele tranzactii efectuate de la inceputul anului ii fac pe cei care lucreaza in agentiile imobiliare Bacau sa fie sceptici cu privire la modul cum va evolua piata de imobiliare Bacau. „In medie, pe luna, se tranzactioneaza 4-5 apartamente, cu un pret mic sau mediu„, afirma brokerul Codrin Stan din cadrul companiei imobiliare APOLLON. Daca altadata mai erau varfuri de vanzare, precum luna august, cand cei care lucreaza in strainatate aleg sa isi dea economiile pe un apartament, acum nici despre asta nu mai poate vorbi. „Cei care vin cu bani cash nu dispun de mai mult de 25-30.000 de euro”, mai spune acesta. La cum au scazut preturile, acum „pot cumpara chiar si un apartament decomandat cu doua camere. Nu in zona centrala, asta e clar„, completeaza brokerul. Acum, un apartament in zona centrala porneste de la 45.000 de euro, in zona de nord costa intre 35 si 40.000 de euro, in timp ce in sudul orasului o locuinta se cumpara cu mai putin, in jur de 30.000 de euro.

Imobiliare Bacau. Valorile vor ramane constante

Cum puterea de cumparare este inca mica, cei care lucreaza in domeniu spun ca nu vad cum vanzarile ar putea creste. Dar, dupa trecerea iernii, am putea asista totusi la o schimbare. „Cei care locuiesc in apartamente mari, pe care le intretin greu sau la care achita facturi la utilitati mari se vor reorienta spre locuinte mai mici. Adica vor trece de la 3-4 camere la 2 sau chiar garsoniere. Sau, poate vor alege sa se mute intr-o casuta de pana la 70.000 de euro”, este de parere Florin Popovici, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare Bacau si manager al companiei imobiliare Apollon. In prima luna din acest an, la nivelul agentiei sale s-au tranzactionat trei apartamente. In aceste conditii, este de parere ca viitorul apropiat nu va aduce schimbari majore. „Cei care inca mai spera ca vor obtine preturile pe care le-au estimat in 2008 se inseala. In acest moment, preturile pe piata imobiliare Bacau sunt undeva la nivelul din 2005 si asa vor ramane”, a conchis Popovici.

Prima Casa, o punte de salvare pentru piata de Imobiliare Bacau

 

imobiliare-bacau-300x199Singurul program in care agentiile imobiliare Bacau isi mai pun increderea ca va mai salva piata sau o ajuta sa stagneze este Prima Casa. Si in acest caz, insa, guvernanti ar dori sa faca mai multe modificari. Unul dintre proiecte, de exemplu, aflat in dezbatere publica de pe 1 februarie ar ridica interdictia ca imobilul achizitionat prin acest program sa nu fie instrainat timp de cinci ani de proprietar. „Majoritatea modificarilor care s-au adus pana acum au fost de ordin administrativ. Asa este si aceasta propunere.

Printre alte interdictii ridicate de Guvern sunt si cele referitoare la cei care detin deja un imobil si pot totusi sa acceseze programul. Iar daca pana acum, puteau accede si cei care aveau o locuinta mica sau improprie, dupa noul act normativ, un client poate apela la Prima Casa si in cazul in care „locuinta achizitionata initial in cadrul programului este improprie cerintelor de locuit ale unei persoane sau familii datorita unor vicii ascunse”.
In acest conditii, pe masura ce criteriile de selectie devin mai flexibile, reprezentantii bancilor se intreaba daca nu cumva Guvernul transforma treptat acest program intr-unul de ajutorare a pietei imobiliare. Iar cei care lucreaza in domeniul imobiliarelor par sa nu ii contrazica. „Singurul lucru care mai face ca piata sa functioneze este acest program. Daca se renunta la el, pierdem tot„, spune brokerul Marian Duta.

O particularitate a acestei perioade pe piata imobiliare bacau este aceea că deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe”, a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare DARIAN

Imobiliare Bacau. Picaj de pana la 80% la pretul terenurilor

In zona ultracentrala pe piata imobiliare bacau, metrul patrat de teren a ajuns la 300-400 de euro (pentru terenuri cuprinse intre 300 si 1000 de metri patrati), in timp ce in zona strazilor Energiei, Mioritei, Bucium pretul este de 50 de euro pe metru patrat, iar la polul opus, in sudul orasului, in zona URA sau in cartierul CFR preturile pornesc de la 30 euro/mp. Scaderile sunt si de 80 la suta fata de anul 2008.

In 2011, la nivelul intregii tari s-a atins un maxim istoric de intabulari de noi proprietati, circa 4 milioane, aproape de valorile inregistrate in 2008, exact inainte de criza, cand piata imobiliarelor mergea foarte bine. In judetul Bacau, au fost peste 8000 de cereri vizand activitatea de cadastru si publicitate imobiliare Bacau.

Pentru consultanta imediata pe piata de Imobiliare Bacau nu ezitati sa apelati la agentii nostri imobiliari, sau ne puteti contacta direct prin intermediul paginii web sau completand formularul de contact.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *